Noile modele de afaceri vor transforma industria juridică

Noile modele de afaceri sunt cheia inovării, nu a noilor tehnologii. Aceasta este concluzia unui recent articol CIO din Wall Street Journal care se bazează pe noua carte a revistei Mark Johnson „Reinventați-vă modelul de afacere”.

Johnson oferă mai multe observații cogente asupra transformării afacerii:

(1) un model de afaceri este „o reprezentare a modului în care o afacere creează și furnizează valoare pentru un client, captivând în același timp valoare pentru sine, făcând acest lucru într-un mod repetabil”

(2) modelele de afaceri de succes au patru elemente interdependente – propunerea de valoare a clientului, formula de profit, resursele cheie și procesele-cheie

(3) cele mai de succes modele de afaceri noi provin de la întreprinderi noi, nu de companii bine stabilite

(4) noua tehnologie singură, indiferent cât de transformatoare, nu este suficientă pentru a propulsa o afacere înainte

(5) noul model de afaceri, activat de tehnologie, este esențial pentru succesul sau eșecul unei organizații

(6) multe companii de succes au răbdarea de risc și sunt reticente să se aventureze în „spații albe” (noi oportunități) care necesită noi modele de afaceri și abilități

Cum se aliniază industria juridică cu observațiile lui Johnson? Are importanță dacă modelul de afaceri – și nu tehnologia – este primul motor al transformării? Răspunsuri scurte: și da și nu.

Domeniul legal se concentrează pe tehnologie, nu pe consumatori

Tehnologia juridică este o veste bună / poveste proastă. Vestea bună este că utilitatea tehnologiei ca instrument de rezolvare a problemelor stricate ale legii – în special democratizarea accesului la serviciile juridice și îmbunătățirea furnizării acestora – este acum larg recunoscută, dacă nu este aplicată.

Acest lucru a avut un impact profund asupra furnizării de servicii juridice intensive, legată de avocați. Tehnologia a alimentat dezagregarea sarcinilor „legale” și a prezentat o interpretare legală din vânzarea de expertiză juridică la expertiza juridică, care a fost influențată de tehnologie și proces – afacerea legii.

Există o frenezie „tehnică legală” pe tot globul; este adesea dificil să se distingă hype-ul de realitate. Inteligența artificială (IA), blocurile, platformele întreprinderii și software-ul nu vor înlocui avocații, dar aceste instrumente vor schimba modul în care, când, pentru cine și cu ce preț sunt angajați. De asemenea, înseamnă că „cunoașterea legii” este o linie de bază, nu un joc final pentru avocați.

Trebuie să fie mărită de competențe suplimentare – baze de afaceri, analize, management de proiect, „abilități de oameni” și colaborare, printre altele.

Preocuparea domeniului legal cu tehnologia îndepărtează atenția de la valoarea sa reală: pentru a permite noilor modele de afaceri să se alinieze și să satisfacă nevoile clienților.

Domeniul legal trebuie să se concentreze asupra obiectivelor sale – ce pot face avocații / furnizorii legali pentru a rezolva problemele rele ale industriei și ce fel de structuri de afaceri ar facilita acest lucru?